BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 23 Mei 2011

MENGAPA BUKAN KITA???

Terkesima dengan pernyataan yang dikeluarkan oleh "mat salleh" ni. membuatkan otak ini ligat berfikir berkaitan dengan isu ini. sekaligus menarik diri ini untuk memerhatikan isu ini secara serius. memerhatikan isu ini sebagai seorang MAHASISWA MALAYSIA. kalau orang ambil berat, mengapa tidak kita???

Selasa, 17 Mei 2011

AKU RELA

bingkisan hati buat sahabat seperjuangan dalam barisan kepimpinan mahasiswa(tak kira lah sama ada terpilih melalui pakatan belakang tabir). semoga mampu menawar hati yang diguris.

RAGAM PERANGAI MANUSIA

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih…
Segala Puji Bagi Allah Penguasa Hari Akhirat…
Selawat Dan Salam Buat Junjungan Besar Nabi Akhir Zaman…
Assallammualaikum dan selamat sejahtera buat sahabat sekalian… apa khabar kalian??? Diharapkan sentiasa sihat disamping insan yang tersayang. Yang dimaksudkan insan yang tersayang adalah insan yang secara ikhlas menyayangi anda dan anda juga menyayangi mereka. Namun, seharusnya semua individu menjadi insan tersayang dalam hidup kita kerana “tuhan pemilik alam” melarang kita dari membenci individu lain melainkan perangai individu tersebut (walaupun insane tersebut pernah membuat pakatan sulit).
                Bila berbicara mengenai perangai, insan sering tertanya-tanya tentang perangai insan yang sempurna. Macam mana ya??? Begitu persoalan yang sering diajukan. Bimbang dengan perangai manusia. Toleh kiri, toleh kanan. Perangai manusia disekeliling sudah semestinya berbeda. Nak kongsi skit macam mana perangai insan disekeliling hamba… jom kita usha..
Pemimpin
                Sedar dak sedar semua insan adalah pemimpin. Namun ada sesetengah pemimpin yang diangkat menjadi pemimpin dalam kalangan pemimpin(walaupun ada sesetengah melalui pakatan sulit). Dan sesunguhnya diri ini pun digelar sebagai pemimpin kepada mahasiswa. Tidaklah pelik bagi menerima bahawa semua insan adalah pemimpin. Namun menjadi kepelikan apabila ada sesetengah pemimpin yang mengangkat diri menjadi pemimpin namun tidak memimpin dengan adil.
                Ceritanya berlakulah pilihanraya di sebuah kampus. Setelah selesai pilihanraya akan berlakulah pembentukan kabinet, maka terbentuklah sebuah perkumpulan yang melakukan perancangan kabinet dibelakang tabir. Ya, maka kabinet pun terbentuklah seperiti yang dirancang. Maka rakyat pun menerimalah. Namun yang mengecewakan apabila individu yang lebih layak hanya ditempatkan sebagai “naib perdana menteri” sahaja. Sedangkan individu itu lebih layak lihatnya.
                Hanya kisah tau… tiada kaitan dengan mana-mana pihak. Jika melihat situasi diatas, timbul persoalan… macam ni ke pemimpin??? Erm, persoalan pulak lagi, macam mana pemimpin yang sempurna?? Tidak ada insane yang sempurna. Cukuplah hamba katakan, pemimpin yang sempurna itu adalah pemimpin yang adil dan baik kepada semua anak buahnya.
Pengikut
               
Apabila ada pemimpin maka seharusnya adalah pengikut. Walaupun merujuk kenyataan diatas semua manusia adalah pemimpin, apabila ada manusia yang diangkat sebagai pemimpin (walaupun melalui pakatan sulit) maka haruslah ada pengikut.  Dan pengikut ini sukalah hamba bahagikan kepada dua:
~ pengikut setia~
= pengikut setia ni boleh kita fahami sebagai pengikut yang akan mematuhi semua arahan pemimpinnya(walaupun pemimpin yang dipilih melalui pakatan sulit). Pengikut seperti ini akan sentiasa menurut perintah. Tampa ada halangan ataupun tegahan kepada ketua. Dan pengikut seperti inilah yang akan senentiasa akan mengampu ketua.

~pengikut sejati~
Pengikut seperti ini bukanlah seperti pengikut diatas. Pengikut seperti ini akan selalu digelar sebagai pembangkang. Kenapa?? Soalan ni kena Tanya dengan orang yang suka mengelar mereka sebagai pembangkang(walaupun dipilih melalui pekatan sulit). Selalunya alas an yang diberi,”dah puak ni suka sangat nak membangkang cadangan ketua, kita gelar je pembangkang kan senang”. dan seharusnya pengikut beginilah yang diperlukan.
                Namun begitu tidak dapat ditidakkan, kepentingan kedua-dua jenis pengikut ini.
Keadaan sekeliling mematangkan hamba. Keadaan sekeliling yang menyedarkan hamba bahawa bukan semua pemimpin boleh menjadi pemimpin. Apatah lagi pemimpin yang dipilih melalui pakatan sulit. Erm… doa hamba agar semua pemimpin yang telah diangkat menjadi pemimpin(walaupun melalui pakatan sulit) mampu untuk berlaku adil. Kerana ianya akan mencerminkan peribadi pemimpin tersebut. banyak lagi nak dibicarakan, mungkin dalam post yang akan datang…