BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Isnin, 21 Disember 2015

Cerita Pendahulu

Dengan menyebut nama tuhan,
Segala puji bagi tuhan,
Selawat dan salam buat rasul pilihan...

Didoakan semua dalam keadaan sihat dan bahagia di samping insan tersayang. Ya, kita pasti kan ada insan tersayang. Sama ada seorang atau ramai. Itulah keindahan ciptaan tuhan buat manusia.

Teringat kata-kata sahabat satu masa dulu. Kita ini cuma penyambung mata rantai perjuangan pendahulu kita. Dan kerana itu kita beruntung kerana sudah ada silibus yang jelas apa yang bakal dihadapi kita di masa ini. Perkara ini sedikit sebnyak menfinsafkan diri kala ini.

Mengimbau kembali kisah di sekolah menengah, ketika dibaling batu dan dituduh plbagai perkara. Ya, itu sakit dan amat memedihkan. Namun, ia menjadi cerminan bahawa apa yang diusahakan akan mmbuahkan hasil yang lumaian.

Dan kini, bila jalan ini dipilih kembali. Silibus pendahulu berulang kembali. Ujian dan dugaan datang dari segenap sudut. Mungkin ini kafarrah dosa semalam. Peringatan supaya terus kekal dalam perjuangan.

Namun, nyata kali ini lebih berat. Tuduhan mengamalkan sihir. Sudah terlalu berat dirasakan. Berulang lagi kisah semalam.

Ya, tiap manusia punya kisah silam. Kisah yang hitam dan memalukan. Tingal lagi usaha untuk melupakan dan memperbaiki diri harus dilakukan.

Bila ini berlaku, semakin kuat keyakinan. Bahawa jalan ini perlu diteruskan. Jalan ini perlu dikekalkan. Kerana musuh cukup gembira menyemarakkn api persengketaan. Dan semakin galak meniupkan api kebencian.

Doa saya, semoga sahabat semua kan terus bersabar. Berlindung dari jahatnya caturan musuh sepanjang zaman. Dan teruslah kekal dalam perjuangan. Walau jalan yang mana pun jadi pilihan.

0 ulasan: