BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 14 April 2011

PETUNJUK MIMPI...


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH…
SEGALA PUJI BAGI ALLAH…
SELAWAT DAN SALAM BUAT BAGINDA RASULLULLAH….

Assalammualaikum W.B.T…
Apa khabar sahabat semua??? Diharapkan semua senentiasa berada dalam keadaan yang sihat dan baik-baik senentiasa. Keadaan yang baik akan membantu kita untuk melahirkan persepsi yang baik kepada orang lain. Kerana fikiran kita tenang dan mampu beroperasi dengan baik. Perkara sebaliknya akan berlaku sekiranya kita berada dalam keadaan yang tidak baik,persepsi yang buruk mungkin akan terhasil dari ketidak seimbangan pemikiran kita.
Dalam kehidupan, kita sering kali dikurniakan dengan pelbagai kurniaan dan dugaan. Semua datang atas tujuan yang semestinya bermanfaat untuk diri kita. Ada kalanya habuan itu datang sebagai ujian. Ada kalanya musibah itu datang sebagai peringatan. Ada kalanya ia datang dalam bentuk realiti. Ada kalanya ia datang dalam bentuk mimpi…
Tanggal, 14-4-2011 diri ini dihadirkan dengan mimpi yang cukup aneh. Mimpi yang tidak pernah terduga. Mimpi  yang tidak pernah terbayang. Mimpi yang membuatkan diri ini berfikir, apa sebenarnya mesej mimpi ini. Mimpinya begini:
                “berlatar belakangkan suasana pintu timur kampus UPSI, dengan suasana yang sepertinya petang saya dan rakan-rakan bergerak kearah restoran pantimur. Dalam perjalanan, kami terserempak dengan sosok tubuh yang amat dikenali. Sosok tubuh yang bukan sembarangan orangnya. Beliau adalah DATO’ SERI TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANG. berbaju serba putih dan berkupiah putih,  Beliau bersama rombongan meninjau keadaan sekitar pantimur.dengan kesempatan yang ada, semua sahabat berpusu-pusu bersalaman dengan beliau. Begitu juga saya. Ketika besalaman dengan beliau, beliau memandang muka saya dan senyum. Dalam mimpi tersebut saya sempat memeluk tubuh beliau dari belakang dan mengucup tubuh beliau.”
Mimpi yang cukup pelik. Mengapa saya dipertemukan dengan beliau dalam mimpi.? Mungkin sebagai peringatan bahawa masih banyak perjuangan yang perlu saya lakukan dan laksanakan. Perjuangan yang saya adalah penyambung, bukan pemula atau penutup kepada perjuangan ini. Atau mungkin sebagai peringatan kepada diri bahawa, perjuangan diri ini tidak akan pernah standing dengan perjuangan para tokoh besar yang lebih banyak berjuang dan bekorban.
Walaubagaimanapun, mimpi ini menjadi sumber motivasi untuk diri ini untuk terus berbakti. Menjadi peringatan untuk diri ini untuk sentiasa memperbaiki diri. Menjadi impian, agar satu hari nanti saya dapat bertemu dengan pejuang sejati. Menjadi pendorong untuk saya terus mengejar citi-cita saya yang utama…..

Selasa, 12 April 2011

BUAT PARA PEJUANG


DANGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH…
SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEKALIAN ALAM…
 SELAWAT DAN SALAM BUAT PIMPINAN MULIA BAGINDA RASULLULLAG YANG TELAH BANYAK JASANYA..

ASSALLAMMUALAIKUM W.B.T
Apa khabar sahabat sekalian.?? Diharapkan senentiasa berada dalam keadaan yang baik dan bahagia. Kehidupan yang baik dan bahagia senentiasa dikaitkan dengan kualiti kerja yang akan terhasil. Untuk itu, silalah pastikan hidup anda senentiasa berada dalam keadaan yang baik dan bahagia.
PERJUANGAN, istilah yang cukup singkat. Semua manusia ataupun haiwan mampu utuk melafazkannya. Namun seramai mana yang mampu melaksanakkannya. Ramai yang melaungkan istilah PERJUANGAN. Persoalannya, PERJUANGAN bagaimana yang sedang ia perjuangkan. apa mungkin perjuangan yang diperjuangkan itu manurut apa yang digariskan???
PERJUANGAN tampa pedoman adalah perjuangan yang sia-sia. Perjuangan yang nikmatnya hanya kekal didunia hanya sia-sia. Perjuangan yang kemenangannya hanya didunia adalah dusta belaka. Carilah perjuangan yang kemenangannya mampu kau raih hingga di alam sana. Carilah perjuangan yang andai kau kalah pun didunia, tapi kau akan menang di sana. Ini baru dinamakan PERJUANGAN!!!
Bagi yang telah tetap perjuangannya,telah bertemu jalannya, teruskan perjuangan. Seandainya anda telah yankin dengan apa yang anda perjuangkan, teruskan berjuang. Jangan pernah toleh kebelakang. Buat para pejuang, yakinlah, perjuangan anda tidak akan dibiarkan sepi tanpa dugaan. Dugaan akan dating silih berganti. Menjadi lumrah dan asam garam perjuangan, jadi jangan pernah mengeluh. Jangan pernah ragu. Pasakkan dalam diri, rintangan dalam perjuangan itu pasti.
Buat para PEJUANG, yakinlah pertembungan antara kebenaran dan kebatilan itu adalah pasti. Pertembungan antara kejahatan dan kebaikan adalah pasti. Dan jangan pernah anda berdiri di belakang kejahatan. Jangan pernah anda menjadi pendokong kebatilan. Yakinlah pertembungan ini akan berlaku, sentiasa berlaku. Setiap detik, setiap saat, setiap minit, setiap jam, hari, minggu, bulan, tahun, dan seterusnya pertembungan ini akan beraku. Jadi jangan pernah ada rasa gentar dalam hatimu pejuang. Teruskan berjuang.
Sesungguhnya, hati ini rindu pada para PEJUANG….

KAREKTER 3 : BATU API

BISMILLAH.. WA-ALHAMDULILLAH.. ASSOLATU A’LA RASULILLAH…
Assalammualaikum W.B.T..
Apa khabar sahabat sekalian? Diharapkan semua senentiasa sihat dan berada dalam keadaan yang baik dan bahagia. Setelah lama tidak berkongsi, hari ini terasa terpanggil untuk berkongsi dengan sahabat semua. Kebelakangan ini jadual semakin padat dan senentiasa terhalang untuk berkongsi. Doakan semoga bertemu pengaturan masa yang baik agar saya dapat melakukan segala kerja dan amanah dengan baik.
Setelah lama menyepi, rasa terpangil untuk menyambung kembali perbincangan dari buku “watak-watak dalam organisasi”:
KAREKTER KE-3 BATU API.
Menurut penulis, batu api sememangnya begitu sinonim dengan sesebuah organisasi. Menurut kamus dewan, batu api diertikan sebagai “penghasut”.  Ia merupakan istilah yang sering diberikan kepada individu yang cuba membawa kepada perpecahan dalam sesebuah organisasi atau kumpulan atau individu. Selalunya, si batu api tidak  akan menonjolkan sifatnya secara terang-terangan. Si batu api sentiasa mencari mangsa sebagai“kambing hitam” untuk menjatuhkan musuhnya yang sebenar.
Si batu api ini wujud adalah hasil dari perasaan iri hati dan perasaan dendam yang disimpan. Untuk itu, si batu api akan mengunakan segala macam taktik bagi menjatuhkan lawannya. Mereka boleh diibaratkan sebagai “syaitan” yang kerjanya membisikkan kejahatan ke dalam hati manusia. Sepanjang masa dicari-cari peluang dan direka-reka cerita sehingga si manusia tadi terpengaruh dengan hasutannya dan bertindak tanpa bertanya terlebih dahulu.
Kewujudan insan seperti ini  ibarat anai-anai yang memakan struktur bangunan secara senyap. Tiba masanya bangunan itu pun runtuh tersembam ke bumi. Jauhilah manusia yang bergelar batu api kerana ia sedang berusaha membakar jiwa-jiwa yang ikhlas membangunkan organisasi yang dicintai.